Chokoladens Historie

Chokolade og Kakao – En fantastisk historie

Jeg har altid spist VIRKELIG meget chokolade. Jeg elsker chokolade og jeg mener faktisk at det kan redde selv den allerdårligste dag. Chokoladens Historie er også en helt fantastisk fortælling om et af historiens mest spændende og værdsatte produkter.

Men, jeg må også være den første til at indrømme at jeg faktisk ikke vidste ret meget om kakaoen før jeg fik øjnene op for noget fantastisk kvalitets chokolade, og blev nysgerrig på hvorfor det smagte SÅ meget bedre end det chokolade jeg købte i mit supermarked.

Og jeg kan høre at jeg ikke er alene om det. Hver dag kommer der kunder i butikken, som tager vores tørrede kakaofrugt op, kigger på den og spørger: “Er det en kakaobønne?” – jeg svarer at det er det ikke – hvorefter jeg glædeligt fortæller om kakaofrugter, kakaobønner og kakaotræer, for jeg synes det er så vigtigt at vi forbrugere ved hvad det er vi bruger penge på og hvad vi får for de penge. Og jeg synes det er så ærgerligt at vi ikke ved mere om kakaoen, for det er simpelthen den mest eksotiske, smagfulde og vidunderlige verden at vandre rundt i – og derfor udviklede vi også vores chokoladesmagninger; så mange flere mennesker kunne få mere viden om denne “gude-frugt”.

Og derfor skriver jeg nu også dette indlæg. Læs det, smag chokoladen og mærk og smag forskellen. Dine smagsløg vil takke dig for det! 🙂

Kakao var Gudernes spise – Chokoladens Historie i Syd- og Mellemamerika

Nå, men det er faktisk ikke for sjovt at jeg skriver “gude-frugt” ovenfor, for kakaoens historie er nemlig ret guddommelig og fin. Aztekerne, som herskede i det nuværende Mexico, mente nemlig at kakaotræet var helligt. Det havde stor religiøs betydning og blev for aztekerne brugt ved forskellige ceremonier i forbindelse med ofringer. Dengang var det dog ikke chokolade, som vi kender det i dag. De lavede en kakaodrik med tørrede og knuste kakaobønner blandet med vand og krydderier, som blev til en grynet bitter masse, som de kaldte Xocoatl.

maya - kakao - chokoladens historie
Chokoladen var en vigtig del af både Mayaernes og Aztekernes kultur

Udover at blive brugt i religiøse sammenhænge, blev kakaoen også brugt som betalingsmiddel for Centralamerikas folk.

Kakao som afgrøde kan dateres helt tilbage til 3000 år før vores tidsregning og i dag bliver kakao dyrket over i det meste af verden. Kakaoen vokser i et bælte der strækker sig fra det indiske ocean over Afrika og til Sydamerika, fra 20 grader nord til 20 grader syd fra ækvator. Der synes at være sikkerhed for, at kakaoen oprindeligt stammer fra enten Columbia, Peru eller Ecuador, dog skal vi til Mexico for Europas første møde med kakaoen.

I 1524 var Hernan Cortez rejst ud i verden for at finde guld og juveler, men endte med at støde på kakaoen i Mexico, som endnu var ukendt i Europa og han sendte derfor kakao til det spanske hof og Karl V og han introducerede dem for en kakaodrik han havde brygget med sukker fra Ostindien og vanilje fra Mexico, så den mindede meget om den aztekerne lavede, men var dog noget mere velsmagende.

Stille og roligt bredte rygtet sig om dette nye vidunder sig til resten af Europa. Der opstod chokoladehuse for aristokrater og andre fine folk kunne besøge og få en kop drikkechokolade.

Den morderne Chokoladeproduktion

Først i i det 18 århundrede dukkede de første reelle chokoladefabrikker op og man fik skabt en moderne kakaoproduktion. I 1828 udviklede hollænderen Coenraad van Houten en kakaopresse, som gjorde det muligt at udvinde fedtstoffet fra den ristede kakaobønne og skille det ad fra kakaotørstoffet og derved var den chokoladeproduktion som vi kender i dag født. Tiden herefter gik med at udvikle forskellige processer som gjorde spisechokoladen så lækker som overhovedet muligt, og i dag er det et meget fint og svært håndværk at lave kvalitetschokolade.

I dag findes der mindst lige så mange kakaosorter som der findes æblesorter i Danmark. Der er nogle hovedgrupper, men der findes en masse forskellige genetik inden for de forskellige grupper/sorter – dette betyder også en masse forskellige smagsoplevelser, hvis altså kakaoen har fået de bedste forudsætninger for at gro. Kakaotræet vokser allerbedst når de står blandt andre regnskovstræer, og meget geren nogle der er højere end kakaotræet, for det kan nemlig godt lide at stå lidt i skyggen. Derudover, så vil det også gerne stå i en rigtig god jord, så det kan få så meget næring som overhovedet muligt, præcis ligesom druer til vin.

Når kakaoen er høstet starter næste og ligeså vigtige proces. Kakaoen skal fermentere, den skal tørre, den skal ristes og den skal blandes med sukker. Og det er altså en virkelig lang proces, som de dygtige producenter når og pusler om for at sikre det mest samgfulde resultat.

Gourmet Chokolade

Se bare Mikkel Friis Holm, som vi var ovre og besøge i hans produktion. Han fortalte at han aftenen før kl. 23.30 bare liiige måtte over og kigge til chokoladen som var i gang med at conchere. Så vigtigt er det for ham – han putter den nærmest om natten! 🙂

Når vi afholder chokoladesmagninger, og fortæller om ovenstående processer og de forskellige kakaosorter, går der et lille lys op for de fleste. Kakaoen er kompleks, udfordrende og krævende – men jøsses, hvor kan den byde på vidunderlige smagsoplevelser når vi behandler den godt! Så har du lyst til at høre mere om chokoladens historie, kakao og få en dejlig smagsoplevelse samtidig, så book en chokoladesmagning ved os.

Chokolade er gourmet 🙂 Find et udvalg af lækker kvalitetschokolade her

Seneste indlæg

Seneste kommentarer

  Arkiver

  Kategorier

  Meta

  Jesper Skrevet af:

  Vær den første til at kommentere på indlægget

  Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *